Tiskové zprávy k činnosti SÚKL

Blíží se finální termín pro pře-ohlášení dosud hrazených zdravotnických prostředků

Už jen něco přes týden mají výrobci na pře-ohlášení dosud hrazených zdravotnických prostředků. Nejprve se však musejí registrovat u Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Zdravotnické prostředky, které nebudou do konce června ohlášeny, budou automaticky k 1. srpnu vyřazeny ze Seznamu cen a úhrad zdravotnických prostředků hrazených na poukaz, a ztratí tak úhradu.

Vyjádření Mgr. Ireny Storové, MHA, k příspěvkům na Twitteru

Mohu potvrdit, že twitterový účet @SUKLcz spravuje Tiskové a informační oddělení. Vnímám, že nedávná komunikace nebyla zcela standardní, tedy taková, jaká je u státních institucí zvykem. Avšak zároveň netvrdím, že nestandardní znamená automaticky špatná. Jsem zastánkyně aktivní komunikace, kterou se snažíme dělat i na sociálních sítích. Právě tam jsme totiž častokrát ostřelováni, hrubě napadáni a jsou o nás a činnostech, které spadají do naší agendy, mnohokrát šířeny fake news, které lze vyvracet pouze tak, že aktivně vstoupíme do diskuze a uvedeme věci na pravou míru.

Státní ústav pro kontrolu léčiv prošel cvičením kybernetické bezpečnosti

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se ocitl pod kybernetickým útokem. Naštěstí pouze fiktivně v rámci cvičení, které pro něj připravil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Cvičení bylo zaměřené zejména na zvládnutí rozhodovacích procesů a na mediální komunikaci.

Dostupnější léčba díky reviznímu řízení, které uspoří až miliardu korun

Státní ústav pro kontrolu léčiv vydal rozhodnutí ve zkrácené revizi týkající se léčivých přípravků na boj proti některým autoimunitním chorobám. Od 1. července se tak změní úhrady některých léků v této terapeutické skupině. Systém veřejného zdravotního pojištění by mohl ročně ušetřit až 1,4 miliardy korun. Uspořené finance mohou být využity na nákup jiných léčivých přípravků. Odhadovaná úspora je jednou z největších v historii.

Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje o stahování přípravku PALLADONE od pacientů

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) informuje o stahování jedné šarže léčivého přípravku PALLADONE od pacientů z důvodu závady v jakosti. Lék PALLADONE je opiát, který patří do skupiny silně účinných léků proti bolesti. SÚKL vyzývá veřejnost, aby stahovaný přípravek nepoužívala a vrátila jej do kterékoliv lékárny, přednostně do té, ve které byl zakoupen.

Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje o nutnosti kontroly balení přípravku CITALEC

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) doporučuje pacientům, kteří užívají léčivý přípravek CITALEC, aby zkontrolovali obsah balení. U tohoto léku se může vyskytnout závada v jakosti, kterou představuje možná záměna blistrů uvnitř krabičky.

Systém eRecept je IT projektem roku

Projekt eRecept zvítězil v 16. ročníku soutěže IT projekt roku 2018. Porota se shodla, že jde o základní stavební kámen eHealth, navíc je to podle ní zatím jediný takto komplexní IT projekt ve zdravotnictví, který má dopad prakticky na všechny občany ČR. Státní ústav pro kontrolu léčiv tak obdržel již druhou významnou cenu za tento systém.

Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje o stahování přípravku SENTACURIN od pacientů

Věnujte pozornost informaci Státního ústavu pro kontrolu léčiv o stahování dvou šarží léčivého přípravku SENTACURIN od pacientů z důvodu závady v jakosti.

Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje o stahování nosního spreje OLYNTH HA 0,1% od pacientů

Věnujte pozornost informaci Státního ústavu pro kontrolu léčiv o stahování nosního spreje OLYNTH HA 0,1% šarže F145560A, F145590A a F145600A od pacientů z důvodu rizika mikrobiální kontaminace.

2018: eRecept se osvědčil

Od počátku roku 2018 lékaři povinně předepisují léky elektronicky. Loňský rok tak uzavřelo naše zdravotnictví s 58,5 mil. předepsaných a 56 mil. vydaných eReceptů. Do konce roku se do systému aktivně zapojilo 17 083 zdravotnických zařízení, 2 894 lékáren a 41 864 lékařů. Jak se po uplynutí ročního startovacího období ukazuje, pacienti, lékaři i lékárníci už používání eReceptu uvykli a nelze hovořit ani o zavírání lékařských praxí kvůli povinnosti vypisovat eRecepty. Další pozitiva si lékaři slibují od připravovaného lékového sdíleného záznamu, který by jim v průběhu roku 2019 měl přinést možnost dohlédnout na všechny předepsané a vydané léky konkrétnímu pacientovi a také na to, jak pacient léčebný plán dodržuje.

Společné prohlášení Ministerstva zdravotnictví ČR a SÚKL k výpadku léčivého přípravku Digoxin

Ministerstvo zdravotnictví i Státní ústav pro kontrolu léčiv dělají maximum pro to, aby byl léčivý přípravek Digoxin co nejdříve opět dostupný. S držitelem rozhodnutí o registraci, společností Zentiva, jsme průběžně v kontaktu a dohodli jsme se, že do obnovení dodávek bude zajištěn dovoz cizojazyčné šarže, konkrétně ze Slovenska. Lék bude pro pacienty k dispozici nejpozději na konci příštího týdne. Společnost Zentiva přislíbila dovézt asi 6 tisíc balení, což odpovídá průměrné měsíční spotřebě českých pacientů.

Postupné změny v úhradách zdravotnických prostředků v roce 2019

Společná tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví ČR, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR a Svazu zdravotních pojišťoven ČR.

Reakce na kauzu tzv. onkovakcíny

V souvislosti s reportáží pořadu Reportéři ČT ze dne 5. 11. a dalšími dotazy médií, které se v minulých týdnech objevily v souvislosti s kauzou tzv. onkovakcíny, sdělujeme po souhlasu Policie ČR následující:

Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje o stahování přípravku IBALGIN JUNIOR č. š. 8K0151 od pacientů

Věnujte pozornost informaci Státního ústavu pro kontrolu léčiv o stahování přípravku IBALGIN JUNIOR šarže č. 8K0151 od pacientů z důvodu podezření na závadu v jakosti.

Centrální úložiště elektronických receptů prošlo bezpečnostním testem

Centrální úložiště elektronických receptů (CÚeR), které provozuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), bylo podrobeno plánovanému bezpečnostnímu testování. Testy proběhly ve spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a ukázaly nejen kvalitní fungování úložiště, ale i zodpovědný přístup vedení SÚKL k povinnosti ověřovat spolehlivost a důvěryhodnost svých informačních systémů.