Tiskové zprávy k činnosti SÚKL

Stahování léčivého přípravku Acidi Borici Aqua Ophthalmica Cum T z úrovně pacientů

Státní ústav pro kontrolu léčiv informuje o závadě v jakosti léčivého přípravku ACIDI BORICI AQUA OPHTHALMICA CUM T. Ten se používá při očních potížích, jako jsou např. lehčí formy zánětů spojivek, dále při pálení, řezání a svědění oka způsobené zevními vlivy.

SÚKL informuje o vydání miliontého ePoukazu na zdravotnické prostředky

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) oznamuje, že byl vydán miliontý elektronický poukaz (ePoukaz) na zdravotnické prostředky. Tento okamžik nastal 2. ledna 2024 v 12:13 hodin v Brně, což představuje velký úspěch služby spuštěné v květnu 2022.

Český SÚKL a jeho silná pozice v oblasti registrací a bezpečnosti léčiv

Pátý cyklus vzájemného srovnávání lékových agentur EU „Benchmarking of European Medicines Agencies“ – BEMA V se opět zaměřil na procesy lékových agentur v oblastech managementu, posuzování žádostí o registrace léčivých přípravků, farmakovigilančí činnosti, bezpečnosti léčiv a inspekcí. Vzájemné srovnání evropských lékových agentur ukázalo na silné stránky českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv v oblasti klinických hodnocení a bezpečnosti léčiv.

Novinka v eReceptu: Pacienti mohou zpřístupnit své eRecepty a ePoukazy rodině i pečovatelům

Nemoc nebo handicap dostává pacienty a jejich rodiny často do náročných situací. Jedním ze způsobů, jak jim pomoct, je usnadnit vyzvednutí léků nebo zdravotnických prostředků. Státní ústav pro kontrolu léčiv proto neustále rozvíjí systém eRecept. Aby mohl ještě více pomáhat, spustil SÚKL jeho další funkcionalitu. Pacienti nově mohou v aplikaci sdílet přístup ke svým elektronickým receptům i poukazům na zdravotnické prostředky s kýmkoliv, koho si vyberou. Tato služba pomůže třeba pacientům s omezenou pohyblivostí nebo seniorům, kterým bude moci vyzvednout léky a zdravotnické prostředky jakákoliv pověřená osoba.

EMA zahajuje přezkum léčivých přípravků obsahujících azithromycin

Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) zahájil přezkum systémově podávaných léků (tj. podávaných ústy nebo injekčně), které obsahují léčivou látku azithromycin, který je používán jako antibiotikum. Antimikrobiální rezistence (AMR) vůči azithromycinu v Evropské unii (EU) roste. S ohledem na široké použití azithromycinu je nezbytné přehodnocení přínosů a rizik azithromycinu v jeho mnoha schválených indikacích, aby se optimalizovalo jeho použití a zároveň minimalizovalo riziko rozvoje AMR.

Každý z nás může pomoci zvýšit bezpečnost léků. Víte, kdy se obrátit na SÚKL?

Ať už jste pacient, lékař, zdravotní sestra nebo lékárník, můžete přispět k větší bezpečnosti léků tím, že nám nahlásíte své podezření na nežádoucí účinek. Upozornit nás můžete na všechny závažné nebo neočekávané nežádoucí účinky.

Mgr. Kateřina Podrazilová, Ph.D. byla jmenována ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 21. září 2023 stala Mgr. Kateřina Podrazilová, Ph.D., na základě výsledků výběrového řízení ji do funkce vybral ministr zdravotnictví prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA, EBIR.

SÚKL spolu s celníky zabavil nelegálně nabízené léky v tržnici SAPA. Ústav bojuje i proti dalším praktikám tzv. lékových šmejdů

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) spolu s Celním úřadem pro hlavní město Prahu minulý týden zajistil nelegálně obchodované léky v pražské tržnici SAPA. Proti tzv. lékovým šmejdům bojuje SÚKL i v prostředí internetu, kde jsou nabízeny přípravky pro léčbu různých vážných onemocnění, jako jsou vysoký krevní tlak, cukrovka, parazitární onemocnění nebo vysoký cholesterol. V nabídkách jsou pacientům slibovány významné nebo až zázračně účinky těchto přípravků, ve skutečnosti však výrobky často obsahují jen běžné vitamíny, vlákninu atp. Na internetu lze ale také narazit na nelegálně nabízená léčiva, která mohou být pro pacienty nebezpečná. Může se totiž jednat o padělky obsahující toxické látky. V posledních letech udělil SÚKL za nelegální zacházení s léčivy milionové pokuty a nařídil zablokovat více než 150 webových stránek, které nabízely léčiva v rozporu se zákonem.

Pacienti mají vracet do lékáren oční kapky LUXFEN. U jedné šarže vzniklo riziko nesterility

Společnost Bausch + Lomb Ireland Limited, držitel rozhodnutí o registraci léčivého přípravku LUXFEN, ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) informují o stahování léčivého přípravku LUXFEN 2MG/ML OPH GTT SOL 1X5ML až z úrovně pacientů. Důvodem je riziko nesterility jedné z šarží v důsledku odchylky od výrobního procesu. Nesterilita šarže vyrobené s odchylkou nebyla potvrzena, šarže je stahována z preventivních důvodů s ohledem na možné riziko oční infekce.

eRecept funguje i v Chorvatsku. Češi si mohou léky na elektronický recept vyzvednout ve více než 1300 chorvatských lékárnách

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) umožnil výdej léků na eRecept v dalším evropském státě. Po Polsku je možné elektronický recept použít také v Chorvatsku, a to ve více než 1300 lékárnách, které přeshraniční eRecepty přijímají.

SÚKL spolupracuje na postihování nelegálního reexportu léčiv se slovenským ŠÚKL, na jednání v Praze agentury řešily také dostupnost a registraci léčiv

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a Štátny ústav pre kontrolou liečiv (ŠÚKL) spolupracují v mnoha oblastech, které se týkají léčivých přípravků. Ať už jde o jejich registraci, dostupnost nebo rozkrývání případů nelegálního reexportu. Právě těmto tématům bylo věnováno jednání české a slovenské lékové agentury v Praze.

Léky na eRecept si Češi vyzvednou i v Polsku. SÚKL spustí projekt přeshraniční výměny elektronických receptů s prvním státem

Evropská komise prostřednictvím eHealth Network (Sítě pro elektronické zdravotnictví) vydala České republice souhlasné stanovisko, díky kterému bude 12. června 2023 možné spustit přeshraniční elektronickou preskripci s Polskem. Polsko je tak prvním státem, kde si Češi budou moci vyzvednout předepsané léky nejen na listinný předpis, ale i na eRecept. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) má za sebou také testování, které je potřebné ke spuštění přeshraničního eReceptu v Chorvatsku a testy probíhají i s dalšími zapojenými státy.

400 milionů eReceptů: Jubilejní elektronický recept byl vystaven v Ústeckém kraji

Od zavedení povinné elektronické preskripce v roce 2018 lékaři vystavili již více než čtyři sta milionů eReceptů. Elektronický předpis s pořadovým číslem 400 000 000 byl vystaven 11. května 2023 krátce po 14. hodině v Ústeckém kraji.

Závada v jakosti u léčivého přípravku EMERADE: Pacienti mají léčivo vrátit do lékáren

PharmaSwiss Česká republika s.r.o., držitel rozhodnutí o registraci léčivého přípravku EMERADE, ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) informují o zjištěné závadě v jakosti u přípravku EMERADE 300 MIKROGRAMŮ a 500 MIKROGRAMŮ, injekční roztok v předplněném peru. Pacienti mají léčivo vrátit do lékáren.  Důvodem stahování jsou možné problémy s aktivací pera, kdy nelze vyloučit, že pero selže při aplikaci léčivého přípravku nebo že v případě jeho předchozího pádu bude předčasně aktivováno.

S eReceptem do zahraničí: Češi si brzo budou moci vyzvedávat léky na elektronický recept i mimo ČR

Vyzvednout si léky na elektronický recept bude brzo možné i v zahraničí, a to díky přeshraniční preskripci. Jde o další rozšíření systému eRecept, které zvýší komfort pacientů. V těchto dnech probíhají finální testy v produkčním prostředí s ostatními státy EU. Po jejich úspěšném splnění bude ve spolupráci s Evropskou komisí určen termín zahájení „ostrého provozu“.