
Questions and answers on the placement of medicinal products on the market 

Q 1: Is the marketing authorisation holder of product “XY” which has been placed on the 
market before the new Act on Pharmaceuticals has come into force (prior to December 31 
2007)  obliged to notify SÚKL of suspended or terminated or resumed marketing of the 
medicinal product in the Czech Republic? 
A: Yes they are. The notification duties are applicable to any changes to the marketing of 
medicinal products in the Czech Republic regardless of the date of the first placement of the 
concerned medicinal product on the market in the Czech Republic.   

Q 2: What does the suspension of supply to the market mean? Is it defined anywhere? 
A: Pursuant to Section 19, paragraph 1 of Decree No 228/2008 Coll., on marketing 
authorisation of medicinal products, the suspension of marketing is considered to be the 
moment as of which the marketing authorisation holder ceases to supply the human medicinal 
product to the distribution chain.

Q 3: If the product is supplied to the Czech Republic regularly, in monthly intervals and in 
some of the months the supply is insufficient, is this situation subject to notification of 
suspended marketing to SÚKL?   
A: The marketing authorisation holder is obliged to safeguard the concerned medicinal 
product after its launch for the needs of patients in the Czech Republic by means of its 
supplies in adequate quantities and in adequate time intervals (Section 33, paragraph 3(g), 
item 4 of the Act on Pharmaceuticals). With respect to the nature of the product, the method 
of its use and expected number of patients in need of the product the marketing authorisation 
holder is hence obliged to plan and realise supplies in a manner which ensures that the needs 
of patients in the Czech Republic are met. 

Where the supplies of the concerned medicinal product are provided in monthly intervals and 
in certain months the supply is not sufficient, the situation cannot be characterised as 
suspended marketing. In some cases, however, the situation could be considered a breach of 
Section 33, paragraph 3(g), item 4 of the Act on Pharmaceuticals. 
  
Where, however, a long-term decrease of the regular monthly supplies of the given medicinal 
product to the distribution chain is concerned, it shall be considered suspended marketing 
subjected to notification to SÚKL.

Q 4: Is it necessary to send a notification to SÚKL where a variation to marketing 
authorisation which results in suspended marketing is concerned? 
A: Yes, if the variation to marketing authorisation is of such nature that it results in suspended 
supply of the concerned medicinal product to the distribution chain, the marketing 
authorisation holder should, at least two months before the marketing is suspended, notify 
SÚKL of this fact. In exceptional circumstances the notification may be made no later than 
concurrently with the suspension of marketing of the medicinal product in the Czech 
Republic. 

Q 5: Is it necessary to report termination of marketing if marketing authorisation is revoked? 
A: Yes, in the case of marketing authorisation revocation, either requested by the marketing 
authorisation holder or by the decision of SÚKL (ex-officio), the marketing authorisation 
holder should report the termination of marketing of the medicinal product. In the ex-officio
case, the exceptional circumstances scenario may be used and termination of marketing 



authorisation notified concurrently with the coming legally into force of the concerned 
revocation. 

SÚKL furthermore draws attention to the obligation stipulated by Section 34, paragraph 9 of 
the Act on Pharmaceuticals applicable to the persons who were the marketing authorisation 
holders of medicinal products. Upon the coming legally into force of the revocation of 
marketing authorisation or if the marketing authorisation expires, these persons shall be 
obliged to forthwith recall the medicinal product from the market. 

Q 6: In the case of a transfer of marketing authorisation to a new marketing authorisation 
holder, is the former marketing authorisation holder obliged to report termination of 
marketing? 
A: No, not if the transfer of the marketing authorisation does not result in a change to the 
marketing of the concerned product. 

Q 7: In the case of a transfer of marketing authorisation to a new marketing authorisation 
holder, is the new marketing authorisation holder obliged to report termination of marketing?  
A: No, not if the transfer of the marketing authorisation does not result in a change to the 
marketing of the concerned product. 

Q 8: In the case of a transfer of marketing authorisation to a new marketing authorisation 
holder, which results in suspended marketing, is the new or former marketing authorisation 
holder obliged to report suspension of marketing?
A: If marketing is suspended prior to the coming legally into force of the marketing 
authorisation transfer, the existing (former) marketing authorisation holder shall be obliged to 
inform SÚKL to this effect. If marketing is suspended after the coming legally into force of 
the marketing authorisation transfer, the new marketing authorisation holder should report the 
suspended marketing. 

Q 9: Is the situation where the marketing authorisation holder has supplied the complete 
stock of medicinal product “XY” to distributors and does not have any product in their own 
stores considered suspended marketing? 
A: Suspended marketing shall mean a situation when the marketing authorisation holder 
ceases to supply the product to the distribution chain with respect to the situation in the 
distribution chain in a manner compliant with the conditions stipulated by Section 33, 
paragraph 3(g), item 4 of the Act on Pharmaceuticals.  

Q 10: Is the marketing authorisation holder obliged, in such situation, to regularly obtain 
information on the current level of stock at distributors, i.e. on the product availability? 
A: The marketing authorisation holder is obliged to safeguard the concerned medicinal 
product after its launch for the needs of patients in the Czech Republic by means of its 
supplies in adequate quantities and in adequate time intervals (Section 33, paragraph 3(g), 
item 4 of the Act on Pharmaceuticals). With respect to the nature of the product, the method 
of its use and expected number of patients in need of the product the marketing authorisation 
holder is obliged to plan and realise supplies in a manner which ensures that the needs of 
patients in the Czech Republic are met.




